Zoeken

The Science Of Sleep

  • Cinevision.be/nl quoteert The Science Of Sleep met een 2/5
  • Regisseur: Michel Gondry
  • Cast: Gael Garcia Bernal, Charlotte Gainsbourgh, Alain Chabat
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum: 04-10-2006
  • DVD: 21-06-2007
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "The Science Of Sleep"

Ons probleem met ‘Eternal Sunshine Of The Spotless Mind’, de alom bejubelde vorige film van regisseur Michel Gondry, was niet zozeer dat de prent niet voldeed aan de verwachtingen, maar wel dat hij in wezen een one trick pony was, die hetzelfde procédé keer op keer herhaalde, maar er wel mee weg geraakte om het als kunst te laten catalogeren. Het scenario was afkomstig van Charlie Kaufman, die er zelfs een Oscar voor in ontvangst mocht nemen. Michel Gondry dacht waarschijnlijk dat hij over minstens zoveel excentrieke pennentrekken beschikte en trok naar Europa, schreef het scenario voor een lowbudget productie en slaagde erin enkele grote namen van de Europese filmscène voor zijn lens te krijgen. Het resultaat is ‘The Science Of Sleep’, een minstens zo bevreemdende trip als ‘Eternal Sunshine’, minstens zo repetitief, maar eindeloos veel charmanter.

Niet dat we euforisch zijn van 's mans nieuwste - daarvoor zijn sommige droomuitstapjes toch iets te geforceerd en te knullig in het scenario verwerkt louter en alleen maar om visueel te kunnen uitpakken - maar de verschillende al dan niet romantische taferelen tussen hoofdrolspelers Gael Garcia Bernal en vooral Charlotte Gainsbourg zijn om bij weg te smelten. Er heerst een onweerstaanbare chemie tussen de twee acteurs en hun dialogen grenzen eens aan het realistische, dan weer aan het absurde. Bernal staat al enige tijd geboekt als wonderboy en deze reputatie doet hij ook hier weer alle eer aan. Maar toch is het vooral de dochter van de legendarische chansonnier, die met de meeste pluimen gaat lopen. Gainsbourg geeft misschien gestalte aan het minst groteske personages (en wees gerust: die zijn er in overvloed!), maar de manier waarop ze een dromerige, maar toch nuchtere ziel neerzet, is zeer indrukwekkend.

Maar hoe geniaal de acteurs soms uit de hoek komen, ze zijn eigenlijk ondergeschikt aan Gondry's visuele orgasmes, waarin hij helse (vloekende!) kleuren afwisselt met irreële maquettes van houten paarden en kartonnen wagentjes. Ach ‘The Science Of Sleep’ moet je natuurlijk met een fikse korrel zout nemen en een echte goeie film kan je het bezwaarlijk noemen. Het is een surreële trip, waarin briljante acteerprestaties en enkele lieve scènes duidelijk maken hoe goed deze film had kunnen zijn als Gondry zich eerder had toegespitst op het less is more-principe.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray