Zoeken

Scoop

  • Cinevision.be/nl quoteert Scoop met een 3/5
  • Regisseur: Woody Allen
  • Cast: Scarlett Johansson, Woody Allen, Hugh Jackman
  • Genre: Komedie
  • Duur: 96 minuten
  • Releasedatum: 01-11-2006
  • DVD: 17-05-2007
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Scoop"

We zullen maar met de deur in huis vallen: we zijn grote fans van Woody Allen. De vooral knap geschreven lotgevallen van de bebrilde neuroot vinden we tien keer interessanter dan het gevecht om Middel-Aarde en de spitsvondige, vaak hilarische dialogen die ermee gepaard gaan, werken op onze lachspieren als een rode lap op een stier. Een nieuwe film van deze ogenschijnlijk onverslijtbare filmmaker - hij is inmiddels de zeventig gepasseerd en is met ‘Scoop’ bijna aan z’n veertigste film toe - is dan ook altijd iets om naar uit te kijken.

Het moet anders niet gemakkelijk geweest voor Allen om na het sublieme ‘Match Point’ met een waardige opvolger voor de dag te komen. Maar we wisten eigenlijk al dat het nauwelijks fout kon lopen, toen we de charmante premisse lazen en er bijgevolg achterkwamen dat z’n nieuwe muze Scarlett Johansson opnieuw de hoofdrol voor haar rekening zou nemen. Het resultaat is een geestige en bovenal plezante film, die echo’s oproept aan de Allen-spielerei uit pakweg ‘Manhatten Murder Mystery’ en ‘Small Time Crooks’.

‘Scoop’ vertelt het verhaal van de jonge would-be reportster Sondra (Scarlett Johansson), die door een overleden topspeurneus (Ian McShane) een fantastische scoop in de schoot geworpen krijgt. Sondra roept de hulp in van tweederangskomiek Sid (Woody Allen, die zichzelf parodieert!) om de adellijke Peter Lyman (Hugh Jackman) te ontmaskeren als The Tarot Card Killer, een moordenaar die al een tijdje de straten van Londen onveilig maakt.

Hoewel het uitgangspunt evengoed dienst had kunnen doen voor een Hitchcock-thriller, is Allen niet in het minst geïnteresseerd in het creëren van suspense. Z’n focus ligt op snoezigheid en fantasie, waarmee hij ook dit keer duchtig experimenteert - al kunnen we niet ontkennen dat de man met de zeis ons een glimlach ontfutselde. ‘Scoop’ is een pretentieloos, warm filmpje, waarin we eigenlijk in de eerste plaats uitgebreid kennismaken met de verschillende personages. Scarlett Johansson is de zoveelste ster, die zich mag wagen aan een clowneske, maar meer dan geslaagde Woody-imitatie, en Allen zelf amuseert zich kostelijk terwijl hij zichzelf gevoelig op de korrel neemt. Hugh Jackman en Ian McShane hebben minder uitdagende rollen, maar toch doen beiden acteurs het meer dan goed. Ook al mag Woody Allen zichzelf gecast hebben als opgedroogde komiek, wat ons betreft is hij nog altijd één van de iconen uit het genre. En ook al is ‘Scoop’ één van z’n zovele tussendoortjes, we zien dit nog altijd veel liever dan het gros van z’n genregenoten.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray