Zoeken

Sedes & Belli

  • Cinevision.be/nl quoteert Sedes & Belli met een 3/5
  • Regisseurs: o.a. Luc Coghe, Stef Desmyter, ...
  • Cast: Koen De Bouw, Tine Reymer, Jakob Beks
  • Genre: Tv-serie
  • Duur: 950 minuten
  • Releasedatum DVD: 29-03-2006
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "Sedes & Belli"

De zondagavond van televisiezender ‘één’ staat al jaren garant voor kijkcijfertoppers als ‘Flikken’, ‘Witse’, ‘Heterdaad’ en zelfs importproduct ‘Baantjer’. Tot diezelfde categorie behoort ook ‘Sedes & Belli’, een razend spannende dramareeks, waarin voor de gelegenheid geen politieagenten, maar wel privé-detectives centraal staan.

Frank Sedes (Koen De Bouw) en Lena Belli (Tine Reymer) zijn een atypisch duo; door enkele toevalligheden belanden ze samen op dezelfde zaak en een kleine poos later zijn ze officieel partners. Ze zijn werkzaam voor Scan Recherche, een in het havengebied van Oostende gevestigd detectivebureau. Aan het roer van de firma staat Vic Moens (Vic De Wachter), die naast het centrale duo ook nog twee andere privé-detectives en een IT-specialiste in dienst heeft. Vic moet op zijn beurt dan weer rekenschap afleggen aan Nietveld Junior (Kristoff Clerckx), de grote baas en eigenaar van Scan Recherche.

‘Sedes & Belli’ had voldoende kwaliteiten in huis om een langlopende succesformule te worden, maar toch werd deze reeks na amper twee seizoenen stopgezet. Jammer, want de scenario’s van deze volledig op pellicule geschoten reeks zijn beter uitgewerkt dan het gros van z’n genregenoten, de karakters zijn geen bordkartonnen figuren en het regiewerk is bij momenten subliem. Natuurlijk heeft elke televisieserie hier en daar af te rekenen met een cliché of een iets meer voorspelbare aflevering, maar over het algemeen neemt deze reeks z’n kijkers serieus. Tevens is de fotografie om duimen en vingers bij af te likken; geen kitsch, maar wel een ietwat grauwere, realistische aanpak, die moeiteloos bijdraagt tot de geloofwaardigheid.

Bovendien zijn ook de vertolkingen bijzonder naturel. Er heerst een onweerstaanbare chemie tussen hoofdrolspelers Koen De Bouw en Tine Reymer; samen vormen ze een prima uitgebalanceerd en aannemelijk team. In bijrollen is het uitkijken naar Vic De Wachter als chef, Karlijn Sileghem als IT-specialiste, Jakob Beks als de aan diabetes lijdende Tydgat en Bart Slegers als de stoere Patrick Coene. Alle negentien afleveringen van deze uitstekende televisieserie (het eerste seizoen telt er dertien, het tweede slechts zes) zijn nu gebundeld in een mooie dvd-box, verdeeld over vier schijfjes. Een must voor de liefhebber.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray