Zoeken

The Sentinel

  • Cinevision.be/nl quoteert The Sentinel met een 3/5
  • Regisseur: Clark Johnson
  • Cast: Michael Douglas, Kiefer Sutherland, Eva Longoria, Kim Basinger
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 108 minuten
  • Releasedatum: 06-09-2006
  • DVD: 14-03-2007
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "The Sentinel"

We zullen maar meteen met de deur in huis vallen: ‘The Sentinel’ is een onderhoudende en pretentieloze hightech-thriller, waarin een van verraad beschuldigde secret service agent (Michael Douglas) op de vlucht moet voor z’n voormalige protégé (Kiefer Sutherland).

In de jaren negentig waren dit soort filmpjes schering en inslag - denk maar aan genregenoten als ‘The Fugitive’, ‘In The Line Of Fire’ of ‘Air Force One’ - maar tegenwoordig is het genre een beetje in de vergetelheid geraakt. Jammer eigenlijk, want van tijd tot tijd gaat zo’n snel, overzichtelijk gefilmd en van de nodige plottwisten voorzien actiefilmpje erin als zoete koek. ‘The Sentinel’ is old school filmmaken; je neemt een eenvoudige premisse, je bouwt er een stel shoot-outs en achtervolgingen rond, je kiest een paar prima hoofdrolspelers en het publiek doet de rest. Niemand die meer verwacht dan wat de trailer of de poster belooft, niemand die teleurgesteld de zaal verlaat.

Het voornaamste verwijt dat we de makers, en meerbepaald regisseur Clark Johnson, kunnen maken is misschien het gebrek aan originaliteit en vindingrijkheid. Het is alsof de makers maar al te goed beseffen dat ze een reeds veelvuldig beproefde formule vanonder het stof halen. De reden waarom we dit euvel echter met de mantel der liefde bedekken, is omdat je de makers gedurende de 108 minuten nergens van enige pretentie kan beschuldigen. Het verhaaltje komt al erg snel op gang en de jacht op het hoofdpersonage neemt het gros van de film in beslag. Dit heeft als resultaat dat er eigenlijk maar twee personages grondig (what’s in a name?) zijn uitgewerkt, namelijk de gejaagde en de jager, respectievelijk vertolkt door Michael Douglas en Kiefer Sutherland.

Michael Douglas is een prima acteur en ook hier bewijst hij opnieuw dat hij meer dan terecht tot één van de allergrootsten mag gerekend worden. Natuurlijk is zijn rol in ‘The Sentinel’ weinig diepgaand of uitdagend, maar het pleit voor hem dat hij zelfs zo’n personages met de nodige flair en enthousiasme tot leven weet te wekken. Kiefer Sutherland waant zich misschien een beetje te veel op de set van ‘24’ en we helpen hem hopen dat hij vanaf heden niet getypecast zal worden als de jagende agent. In bijrollen herkennen we nog Eva ‘Desperate Housewives’ Longoria als Sutherlands sidekick en Kim Basinger als The First Lady. Onder het motto ‘het moeten niet altijd zwaarbeladen drama’s zijn’ is ‘The Sentinel’ meer dan prettig vertier.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray