Zoeken

Serenity

  • Cinevision.be/nl quoteert Serenity met een 4/5
  • Regisseur: Joss Whedon
  • Cast: Nathan Fillion, Adam Baldwin, Chiwetel Ejiofor
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 119 minuten
  • Releasedatum: 30-11-2005
  • DVD: 11-05-2006
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Serenity"

In het huidige medialandschap zijn tv-series minstens zo populair geworden als films. En net zoals films kunnen floppen, zijn er ook tv-producten die publiekelijk uitgespuwd worden. Eentje die dit drieste lot onderging is ‘Firefly’, een inmiddels tot cultserie gebombardeerde reeks, waarvan tv-zender Fox het eerste seizoen zelfs na enkele afleveringen van de buis haalde. Ondanks al die tegenslagen groeide ‘Firefly’ uit tot één van de meest succesvolle dvd-releases; met het verdiende geld besloten de makers dan ook het licht op groen te zetten voor een spinoff: ‘Serenity’, een sympathieke mengelmoes tussen horror, western, sciencefiction en ouderwets avontuur. Daar waar men tegenwoordig astronomische bedragen spendeert aan overdreven en pompeuze spektakelscènes, zien de effecten in ‘Serenity’ eruit als een goedkoop doorslagje uit de jaren zeventig. Niet alleen zorgt dit ervoor dat de film tenminste geen continue digitale sfeer uitademt, het draagt ook bij tot z’n onweerstaanbare charme - de woestijnachtervolging in het begin van de film is dan misschien niet hoogtechnologisch getrukeerd, het is fun in de zuivere betekenis van het woord.

De enige vereiste die ‘Serenity’ stelt is dat je je niet te veel vragen stelt over de plot; als kijker word je er als het ware ingegooid, alsof het verhaal al enige tijd aan de gang is. In een notendop vertelt deze twee uur durende prent het verhaal van een bemanning outcasts, die de strijd aangaan met zowel de overheid als The Reavers, het best te omschrijven als zombies in outer space.

Hoewel het verhaal af en toe wat rammelt, zijn de dialogen niet te versmaden. Zonder gebruik te maken van een irriterend elitarisme of te hervallen in platgereden clichés, hebben de onderlinge gesprekken tussen de verschillende personages voldoende pit om de kijker in de ban te houden. Ondanks z’n goedkope effecten, ziet het universum van ‘Serenity’ er niet te versmaden uit. Bovendien kent cineast Joss Whedon z’n pappenheimers en zit z’n prent boordevol geestige verwijzingen naar allerhande filmklassiekers. Of dacht u misschien dat het toevallig is dat het ruimteschip verscheidene echo’s vertoont aan de legendarische Millennium Falcon?

De acteerprestaties zijn geen hoogtepunten, maar toch is er niemand die het echt slecht doet. Allen hebben ze interessante karakters, die bovendien voldoende uitgewerkt zijn, en allen weten ze moeiteloos voor een gepaste inkleding te zorgen. ‘Serenity’ behoort ongetwijfeld tot het beste entertainment dat we in 2005 voorgeschoteld kregen. This is the real deal!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray