Zoeken

Sex And The City

  • Cinevision.be/nl quoteert Sex And The City met een 2/5
  • Regisseur: Michael Patrick King
  • Cast: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Cynthia Nixon, Kristin Davis
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 148 minuten
  • Releasedatum: 04-06-2008
  • DVD: 07-10-2008
  • Distributeur: Paradiso Films
  • DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Sex And The City"

De kunst bestaat erin om op een hoogtepunt afscheid te nemen. Weinig reeksen, zowel op tv als in de bioscoop, slagen daarin en net als je denkt dat ze toch goed op weg zijn, duiken er plannen op voor een follow-up. ‘Sex And The City’ was zes jaar lang een goeddraaiende sitcom, die zich van z’n collega’s onderscheidde door net dat stapje verder te gaan zonder te vervallen in platvloerse vulgariteiten. Het hart lag op de tong van de karakters en dat maakte de serie zo herkenbaar en vooral genietbaar. Het zag er lang naar uit dat deze filmversie een diepvriesoperatie zou worden - zowat iedereen eiste scriptaanpassingen of loonsverhogingen - maar drie jaar na hun laatste beeldbuisavontuur zetten de flamboyante dames dan toch hun eerste passen op het witte doek.

Geen nood voor wie de reeks nooit eerder zag: tijdens de begingeneriek worden enkele sleutelmomenten uit de diverse seizoenen op een rijtje gezet zodat je als niet-ingewijde meteen kan inpikken. Al zou het zonder die tijdslijn ook niet al te veel inspanning gevergd hebben. Het formuleachtige verhaaltje is er één van dertien in een dozijn, de plotwending waar alles om draait, is gespeend van elk greintje realisme en de emotionele bokkensprongen van de personages raken naargelang de film zich aan een onwaarschijnlijk kabbelend tempo tweeënhalfuur (!) voortsleept alsmaar meer kant noch wal. De pittige oneliners - nochtans één van de handelsmerken van de serie - zijn daarbij op één hand te tellen en de grappen kleuren af en toe wel erg fout buiten de lijntjes (Samantha die een oversekst hondje aanschaft, Charlotte die het in haar broek doet, etc.).

Maar wat het meest van al tegen de borst stoot, is de portrettering van de vier hoofdpersonages, die gedurende deze ultralange soapaflevering geen greintje evolutie doormaken. Integendeel, ze lijken zelfs een meer puberale versie van hun zelfverzekerde equivalent in de serie. De vier veertigers gedragen zich constant als een stelletje pubers - theatraal gekir en irrationele denkpistes incluis - terwijl je toch zou verwachten dat personages met zoveel levenswijsheid (lees: zes seizoenen ervaring) hun problemen net ietsje volwassener zouden aanpakken.

‘Sex And The City’, waarin net als in de serie alles draait om mode, mannen, seks en relaties, zal de die hard fans wellicht niet teleurstellen - het is altijd fijn om in het ‘gezelschap’ van oude getrouwe te vertoeven en de vier dames beleven er duidelijk nog plezier aan - maar veel meer dan een film lijkt dit één lange reclamespot voor alle mogelijke modemerken, wier goedkoopste prijskaartje het gemiddelde maandloon ruim overstijgt. Namaakcinema op z’n meest dromerigst.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray