Zoeken

Shark Tale

  • Cinevision.be/nl quoteert Shark Tale met een 2/5
  • Regisseurs: Bibo Bergeron, Vicky Jenson, Rob Letterman
  • Cast: Will Smith, Robert De Niro, Renée Zellweger, Martin Scorsese
  • Genre: Animatie
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum: 13-10-2004
  • DVD: 15-03-2007
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Shark Tale"

Ongeveer een jaar na het alles verpulverende succes van Disney’s ‘Finding Nemo’, pakt concurrent Dreamworks uit met ‘Shark Tale’, een hyperkinetische animatiefilm die zowel qua visuals als uitwerking haaks staat op de eerder genoemde kassahit.

In ‘Shark Tale’ volgen we Oscar (Will Smith), die een modaal leventje leidt, een hechte vriendschap heeft met Angie (Renée Zellweger) en samen met haar werkzaam is bij Sykes’ (Martin Scorsese) whale wash. Wanneer hij toevallig aanwezig is bij het plotse overlijden van een furieuze haai, grijpt hij z’n gedroomde kans op eeuwige roem. Hij geeft zich overal uit als haaiendoder en groeit al snel uit tot de meest begeerde persoonlijkheid in town. De gestorven haai echter was de zoon van Don Lino (Robert De Niro), de lokale maffialeider, die vastberaden is de haaiendoder een lesje te leren.

Visueel is ‘Shark Tale’ een absolute must. De fictieve onderwaterwereld ziet er veel meer swingend en levendig uit dan bij ‘Finding Nemo’ en de decors van de verschillende locaties zijn een lust voor het oog. Het verhaal echter, loopt stevig mis. ‘Shark Tale’ kabbelt maar aan en lijkt een eeuwigheid te duren. We zijn al halfweg eer we te weten komen waar de makers naartoe willen. En dan nog. De uitwerking laat te wensen over, het scenario zit bol van clichés en bovendien sluiten de makers af met een ongegeneerd staaltje van tenenkrommende, misselijkmakende pathetiek.

Het ergerlijkst van allemaal is de stem van Will Smith, die zich als Oscar hiphopperwijs mag uitleven zonder haast één seconde stilte in te lassen. Ook Robert De Niro en Angelina Jolie weten weinig gevoel aan hun personages mee te geven. Wel leuk ingesproken zijn de stemmen van Renée Zellweger en Martin Scorsese. Het ontwerp van de verschillende vissen, die deels voorzien zijn van het uiterlijk van hun respectievelijke stemmengevers lijkt ons vrij origineel. Uiteraard zijn er enkele leuke filmverwijzingen; naast het te verwachten ‘Jaws’ is het vooral lachen met spoofs op ‘Seabiscuit’ - omgebouwd tot een hilarische wedstrijd zeepaardrennen - en ‘Kill Bill’ (de sushibar!). ‘Shark Tale’ is mooi gemaakt en kleurrijk, maar is te leeg om boeiend te blijven!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray