Zoeken

The Shield, seizoen 5

  • Cinevision.be/nl quoteert The Shield, seizoen 5 met een 4/5
  • Regisseur: o.a. Shawn Ryan
  • Cast: Michael Chiklis, Walton Goggins, Forest Whitaker
  • Genre: Thriller
  • Duur: 504 minuten
  • Releasedatum DVD: 10-04-2008
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "The Shield, seizoen 5"

‘The Shield’ behoort dan wel niet tot het kringetje van ‘24’, ‘Prison Break’ of ‘Lost’ - series die in prime time uitgezonden worden en daardoor een pak bekender in de oren klinken - toch heeft deze bikkelharde politieserie een niet onaardige reputatie opgebouwd. Geheel terecht, want deze volledig in de koude stijl van de jaren zeventig opgetrokken reeks echoot geregeld naar het werk van Sidney Lumet (‘Serpico’, ‘Prince Of The City’) en werpt een realistisch, maar tegelijkertijd genadeloos beeld op van hoe corruptie diepgeworteld is in de politiestructuur.

Eigen aan tv-series anno 2008 is dat heel wat gereputeerde Hollywoodsterren hun optreden maken en over de lengte van één seizoen een belangrijk aandeel voor hun rekening nemen. Bij ‘The Shield’ is dat niet anders. In seizoen vier konden we nog zien hoe Glenn Close zich in deze mannenwereld uit de slag trok en nu is het de beurt aan Oscarwinnaar Forest Whitaker, die in dit vijfde luik aantreedt als luitenant Jon Kavanaugh, een toegewijde Interne Zaken-officier met slechts één obsessie: hij wil Vic Mackey (Michael Chiklis), lid van het Strike Team, aan de schandpaal nagelen. Mackey is immers van kop tot teen corrupt en ook al toont hij zich bij momenten een effectieve en gemotiveerde flik, toch draait hij ook z’n hand niet om voor het stelen van drugs, het mishandelen van verdachten en zelfs het plegen van een moord. Ook in dit vijfde seizoen laat hij zich van zijn meest gedreven, maar ook meest hardvochtige kant zien.

‘The Shield’, één van de meest onderschatte reeksen in het huidige aanbod, telt in zijn vijfde seizoen ‘slechts’ elf afleveringen (het minste tot op heden), maar die blinken andermaal uit in dat wat deze reeks zo de moeite maakt: een gevoel van authenticiteit en realisme. Toegegeven, af en toe fronsen ook wij de wenkbrauwen bij één of andere plottwist en niet alle nevenverhalen zijn even boeiend (sommige personages komen er dit seizoen wel erg bekaaid vanaf), maar over de gehele lijn teert deze reeks na meer van zestig afleveringen intussen - als u nog niet mee bent, hebt u nog een pak in te halen - nog steeds op tonnen inventiviteit, pakken adrenaline en voortreffelijke acteerprestaties, aangevoerd door een sublieme Michael Chiklis, die voor zijn gedreven vertolking al meermaals genomineerd werd voor een Golden Globe en Emmy.

Wie al eerder vertrouwd is met ‘The Shield’ mag dit vijfde seizoen natuurlijk niet missen, maar zelfs als u nog geen seconde gezien heeft, raden we deze box aan. Maar het best begint u natuurlijk vanaf aflevering één. Het is de moeite.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray