Zoeken

Shogun

  • Cinevision.be/nl quoteert Shogun met een 4/5
  • Regisseur: Jerry London
  • Cast: Richard Chamberlain, Toshiro Mifune, Yoko Shimada
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 526 minuten
  • Releasedatum DVD: 04-03-2004
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Shogun"

‘Shogun’, een negen uur durende miniserie uit 1979, vertelt ons het lange, complexe, fictieve verhaal van de Engelse stuurman John Blackthorne (Richard Chamberlain), die schipbreuk lijdt op de kusten van Japan. De zeventiende eeuw, een tijd waarin de enige gaijin (vreemdelingen) bestaan uit jezuïetenpriesters die trachten in de gunst te komen van de Japanse krijgsheren. Één van deze krijgsheren, Lord Toranaga (Toshiro Mifune), ziet in Blackthorne (anjin-san - stuurman in het Japans) een mogelijkheid om zijn heerschappij te vergroten en wordt later shogun, de hoogste militaire leider. Blackthorne raakt verliefd op zijn vertaler-lerares, de mooie Lady Toda (Yoko Shimada), die aangewezen wordt door Lord Toranaga om hem de Japanse levensstijl en taal eigen te maken.

Jaarlijks brengt het Portugese Black Ship een bezoek aan Japan om aldaar de verzamelde schatten en buiten van de jezuïetenpriesters te transporteren naar Europa. Blackthorne probeert Lord Toranaga te overtuigen van de belangrijkheid van zijn schip en tracht deze te overhalen om het jaarlijkse Black Ship te enteren en te kapen. Blackthorne slaagt er tot twee maal toe in het leven te redden van Lord Toranaga, die hem daarvoor beloont en hem uitroept tot samoerai Hatamoto, waardoor Blackthorne de beschikking krijgt over tweehonderd samoerais onder zijn leiding.

Schrijver-producer Eric Bercovici vertelt Clavell’s boek volledig gezien vanuit het oogpunt van Blackthorne. Als Blackthorne in het begin van de serie wordt aangesproken door Japanse bedienden, begrijpt hij daar niets van en de kijker ook niet. Doorheen de hele serie wordt het Japans nooit rechtstreeks vertaald. Naarmate Blackthorne meer voeling krijgt met de cultuur en de taal, krijgt ook de kijker meer inzicht in de Japanse levensstijl. Door de serie ontstond er in de beginjaren tachtig in Amerika een mini-boom voor de Japanse cultuur en taal.

Zelfs nu nog is ‘Shogun’ impressief op alle vlakken. Het is een enorm onderhoudende serie, die veel meer kwaliteiten bezit dan de doorsnee voor televisie gemaakte serie. Dit laatste is geheel de verdienste van regisseur Jerry London, de voortreffelijke vertolkingen van de voltallige hoofdcast en de puike muziek van Maurice Jarre. ‘Shogun’ werd in 1981 dan ook terecht bekroond met drie Golden Globes, eentje voor beste serie en twee voor de vertolkingen van respectievelijk Richard Chamberlain en Yoko Shimada.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray