Zoeken

Shoot 'Em Up

  • Cinevision.be/nl quoteert Shoot 'Em Up met een 2/5
  • Regisseur: Michael Davis
  • Cast: Clive Owen, Paul Giamatti, Monica Bellucci
  • Genre: Actie
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum: 03-10-2007
  • DVD: 09-04-2008
  • Distributeur: Belga Films
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Shoot 'Em Up"

Geinig. Dat was het eerste wat door onze gedachten spookte na het bekijken van de trailer van deze ‘Shoot ‘Em Up’, een amper 80 minuten durende rollercoaster vol schaamteloze pulp. Het concept zag er leuk uit en de acteurs beleefden er zichtbaar plezier aan, maar toen we de rit - het filmische equivalent van een roetsjbaan - uiteindelijk uitzaten, bleek toch dat zelfs de plezierigste dingen dreigen te vervelen. Zeker als ze tegen tweehonderd kilometer per uur, minuut na minuut op je afgevuurd worden.

Dat is het geval in deze stijlvolle, maar op de keper beschouwd nogal opgeblazen vingeroefening van cineast Michael Davis. Vier jaar geleden was hij nog verantwoordelijk voor het kitscherige en alle verbeelding tartende horrorfestijn ‘Monster Man’. Toen had niemand kunnen vermoeden dat hij ooit nog de kans zou krijgen om met Clive Owen en, godbetert, Paul Giamatti te werken, maar natuurlijk had ook niemand in de verste verte gedacht dat deze twee heren zich ooit zouden wagen aan dergelijke nonsens. Al moeten we dat ook wel een beetje nuanceren. Owen is niet onze favoriete acteur, maar om een paar welgemikte dialogen te debiteren bezit hij toch voldoende klasse. En ook Giamatti is daar de juiste man voor.

Nochtans moeten zij zich staande houden in een plot, die naam onwaardig: de mysterieuze vreemdeling (Smith) helpt een vrouw tijdens de geboorte. Op zich niets speciaals, ware het niet dat de barende moeder in spe vanuit diverse hoeken aangevallen wordt door kogelspuiende bad guys en het Smith (Clive Owen) is die haar en haar spruit in leven tracht te houden. De baby is gered, maar mamalief geeft toch de geest. Smith kan het kind niet aan zijn lot overlaten en roept de hulp in van latexhoertje Donna (Monica Bellucci). Ze worden echter op de hielen gezeten door Hertz (Paul Giamatti), die koste wat het kost de baby te grazen wil nemen.

Voilà, op dit moment zijn we amper een kwartiertje ver en wat volgt, is een aaneenschakeling van stunt- en vliegwerk, rondvliegende kogels en over the top actietaferelen, die eens een glimlach aanwakkeren en dan weer doen zuchten van verveling. ‘Shoot ‘Em Up’ buigt op een voortreffelijk concept, maar de onkunde van de scenarist in Davis en de bij momenten iets te chaotische stijl doen het geheel uiteindelijk de das om. Wel hebben we genoten van een uitzinnige Giamatti, wiens grijns breder uitvalt dan die van The Joker. Hit and miss was nooit eerder zo toepasselijk.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray