Zoeken

Shooter

  • Cinevision.be/nl quoteert Shooter met een 3/5
  • Regisseur: Antoine Fuqua
  • Cast: Mark Wahlberg, Danny Glover, Elias Koteas, Michael Peña
  • Genre: Actie
  • Duur: 124 minuten
  • Releasedatum: 11-04-2007
  • DVD: 06-09-2007
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Shooter"

Mark Wahlberg zit op rozen. Hij is al jaren een sluimerende ster aan het firmament, al bleek z’n talent lange tijd beperkt tot het opdraven in onnodige remakes. Ironisch is dan ook dat hij voor z’n vertolking in één van de beste remakes ooit - ‘The Departed’ - een Oscarnominatie vergaarde en sindsdien de ene topaanbieding na de andere krijgt. Een minder bekend project is deze ‘Shooter’, waarvoor hij al enige tijd geleden tekende. Dit nieuwste wapenfeit van actiefilmer Antoine Fuqua - sinds ‘King Arthur’ bleef het akelig stil rond hem - is misschien niet meteen een typische Wahlberg-film, maar het moet gezegd: de frisheid waarmee deze film zich zelfverzekerd op het netvlies van de kijker brandt, werkt aanstekelijk.

Natuurlijk is het verhaal gespeend van elke geloofwaardigheid, maar dat is het laatste waar je aan denkt als het heldhaftige hoofdpersonage zich in allerhande bochten weet te wringen om toch uit de handen van de hem op de hielen zittende flikken te blijven. In feite is ‘Shooter’ een zeer ouderwetse actiethriller, zoals ze vooral in de jaren tachtig schering en inslag waren, en de plot heeft dan ook bijzonder weinig om het lijf: het hoofdpersonage wordt erin geluisd door een hogere instantie, blijkt kop van jut te zijn en moet vooral zichzelf in leven zien te houden. In het scenario zijn dan ook de zeer gebruikelijke kennismakingsproloog, het lange en spectaculaire middenstuk en de ‘laat ons toch maar op zeker spelen’-epiloog ingebouwd, maar toch voelt het geheel niet belegen aan.

Misschien komt het omdat Fuqua kiest voor een statische camera en zich niet laat verleiden tot de tegenwoordig populaire blitsmontages, waarbij je als kijker niet weet óf het verhaal óf de snelle opeenvolging van de beelden je uit het lood slaat. Maar, eerlijk is eerlijk, ‘Shooter’ heeft ook z’n mindere kanten; door de wel zeer summiere inhoud voelt de film op het einde van de rit ietsje te lang aan - hij klokt af op meer dan twee uur - en ook de opbouw verloopt een beetje stroef. Alsof de makers beseffen dat ze weinig tot niets te vertellen hebben en daardoor maar een ingewikkelde plotconstructie op poten zetten om de illusie te wekken dat er zich een heuse intrige afspeelt.

Mark Wahlberg doet wat van hem gevraagd wordt en dat doet hij prima. Danny ‘ik heb dringend nog eens een hit nodig’ Glover, Ned ‘waar is de tijd’ Beatty, Elias ‘door mijn uiterlijk speel ik altijd een crimineel’ Koteas én Michael ‘wat doe ik in een actiefilm?’ Peña geven gestalte aan al dan niet uitgewerkte bijrollen. ‘Shooter’ is geen hoogstaande cinema, maar hij heeft - met uitzondering van het ietwat stroeve begin misschien - ook nergens die pretentie. Raak!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray