Zoeken

Shrek (3D)

  • Cinevision.be/nl quoteert Shrek (3D) met een 4/5
  • Regisseur: Andrew Adamson
  • Cast: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz
  • Genre: Animatie
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum: 04-07-2001
  • DVD: 24-06-2004
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Shrek (3D)"

Maak kennis met Shrek (Mike Myers), een reusachtige ogre, gevreesd door alle bewoners van Duloc. Wanneer Lord Farquaad (John Lithgow), koning van Duloc, alle sprookjesfiguren verband uit de bossen, nemen deze hun toevlucht in het huis van Shrek. Shrek trekt in volle razernij naar Lord Farquaad om hem te overtuigen de sprookjesfiguren terug in hun oorspronkelijk habitat te plaatsen. Lord Farquaad gaat akkoord, onder één voorwaarde: Shrek moet de jonge en beeldschone prinses Fiona (Cameron Diaz) redden uit een door een gigantische draak bewaakte kasteeltoren. Samen met zijn zopas verworven ezelvriend Donkey (Eddie Murphy), begint Shrek aan zijn avontuurlijke queeste.

Al vanaf de openingsscène is duidelijk dat ‘Shrek’ meer is dan een ordinaire tekenfilm. Verwijzend naar talloze legendarische sprookjes, de draak stekend met verschillende Walt Disney-creaties en bovendien bogend op spitsvondige dialogen, is ‘Shrek’ een avontuurlijke animatiefilm, waarin voldoende plaats wordt gemaakt voor de nodige humor. Daarnaast zitten er ook verscheidene allusies op populaire kaskrakers, waaronder ‘The Matrix’ of ‘Independence Day’. De interactie tussen Mike Myers en Eddie Murphy werkt voortreffelijk en de sidekicks van Cameron Diaz zorgen tevens voor een extra wisselwerking. De humor is eens subtiel, dan weer overdreven aangekondigd, maar toch heb je nergens het gevoel dat ‘Shrek’ geforceerd is.

De film houdt altijd zijn vaste, aangename ritme en moet het vooral hebben van de uitwerking van de personages (jawel, er is wel degelijk karakterontwikkeling merkbaar!) en de vaak geestige dialogen. De soundtrack is bovendien om van te smullen, met nummertjes van onder andere Eels en John Cale. Let ook op de zwierige cover van de Monkees-hit ‘I’m A Believer’, waarmee deze jolige filmsensatie op swingende wijze afsluit. ‘Shrek’ is aangenaam vertier en anderhalf uur topamusement!

DVD-Recensie
De dvd van ‘Shrek 3-D’ is een waar festijn voor de animatieliefhebber. Op disc 1 bevinden zich onder andere geestige interviews met de verscheidene karakters, een razend interessante director's commentary en zelfs een mogelijkheid om zelf je stem te gebruiken in een ‘Shrek’-avontuur (enkel voor DVD-Rom)! De tweede disc is zo mogelijk nog interessanter, want deze bevat een kort nieuw avontuur, dat de brug slaat tussen de eerste en de tweede film. Daarin hebben Shrek, Donkey en Fiona af te rekenen met de geest van Lord Farquaad. Maar gelukkig kunnen ze ook daar weer rekenen op de trouwe hulp van Dragon. ‘Shrek 3-D’ is een absolute must en één van de meest verzorgde dvd-releases van de laatste maanden!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray