Zoeken

Shrek 2

  • Cinevision.be/nl quoteert Shrek 2 met een 4/5
  • Regisseur: Andrew Adamson
  • Cast: Mike Myers, Eddie Murphy, Antonio Banderas, Cameron Diaz
  • Genre: Animatie
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum: 23-06-2004
  • DVD: 15-03-2007
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Shrek 2"

Drie jaar na het immense succes van ‘Shrek’, brengt Dreamworks een opvolger. En wat voor één! ‘Shrek 2’ zorgde in Amerika voor één van de meest spectaculaire box offices ooit en werd prompt gebombardeerd tot meest winstgevende animatiefilm. Of deze sequel op een bijzonder geestige voorganger deze heisa waard is? Zonder twijfel.

‘Shrek 2’ gaat van start waar deel één eindigde. Shrek (Mike Myers) en Fiona (Cameron Diaz) hebben net hun huwelijksreis achter de rug en worden thuis verwelkomd door hun ‘nobel ros’ Donkey (Eddie Murphy). Pas gearriveerd, worden ze geïnviteerd door Fiona’s ouders, de koning (John Cleese) en koningin (Julie Andrews) van het koninkrijk Far Far Away. Sterk tegen de zin van Shrek, trekt het avontuurlijke drietal naar de grootstad, alwaar ze niet alleen kennis maken met Shreks nieuwbakken schoonfamilie, maar ook met een achterbakse fee (Jennifer Saunders), een misnoegde Prince Charming (Rupert Everett) en de schalkse kat én zwaardvirtuoos Puss In Boots (Antonio Banderas).

Net als z’n voorganger puilt ‘Shrek 2’ uit van de massa’s filmverwijzingen naar talloze blockbusters, waaronder ‘Lord Of The Rings’, ‘Spider-Man’, ‘Indiana Jones’ en ‘Star Wars’. Daarnaast verwijst de prent opnieuw meermaals naar allerlei andere sprookjesfiguren en legendes. Bijgevolg maken ook het peperkoekenmannetje en Pinocchio (verzot op vrouwenondergoed!) opnieuw hun opwachting in dit nieuwe avontuur, vol actie en dolkomische gags. Voor de beste parodie zorgt echter het nieuwe personage Puss In Boots, briljant ingesproken door een zich overduidelijk amuserende Antonio Banderas, die maar al te graag zijn vertolking in ‘The Mask Of Zorro’ geestig op de korrel neemt. Cameron Diaz klinkt nog steeds prima als Fiona en ook de interactie tussen Mike Myers en Eddie Murphy zorgt voor de nodige hilariteit. Meer opmerkelijke nieuwe stemmen zijn afkomstig van John Cleese en Julie Andrews als het koningskoppel en van Rupert Everett als de grimassende Prince Charming.

Qua verhaal vertoont deze ‘Shrek 2’ veel gelijkenissen met het eerste deel; ook hier moeten de verschillende protagonisten de ene hindernis na de andere overwinnen om uiteindelijk te eindigen op een huwelijkshappening, ontaardend in een swingend muziekfestijn. Dit kan echter niet beletten dat ‘Shrek 2’ opnieuw pure fun is. Een zwierige animatiekomedie voor jong en oud!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray