Zoeken

Shut Up & Sing

  • Cinevision.be/nl quoteert Shut Up & Sing met een 3/5
  • Regisseurs: Barbara Kopple, Cecilia Peck
  • Cast: Natalie Maines, Emily Robison, Martie Maguire
  • Genre: Documentaire
  • Duur: 99 minuten
  • Releasedatum: 15-08-2007
  • DVD: 08-11-2007
  • Distributeur: A-Film
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Shut Up & Sing"

Sidder en beef Dubya, want hier zijn The Dixie Chicks - with a vengeance! De countryvrouwen werden verketterd toen ze tijdens een concert toegaven beschaamd te zijn voor hun president. Ooit geliefde cd’s werden prompt op de brandstapel gegooid en doodsbedreigingen vlogen in het rond om dit stelletje onpatriottische verraders tot de orde te roepen. Amerika zou nooit meer hetzelfde zijn en nu de storm eindelijk wat is gaan liggen (let op de timing), brengen de Chicks een documentaire over de gebeurtenissen van toen.

Om het onrecht dat hen is aangedaan eindelijk recht te zetten? Wellicht wel, maar wie een klein beetje kritisch naar deze film kijkt, merkt meteen dat men alleen nog wat wil natrappen. Een hele film lang krijgen we fragmenten voorgeschoteld van drie deernes die worden beschimpt, zich moeten verdedigen in talkshows, worstelen met privé-problemen en ondertussen de muziekmachine zo goed mogelijk draaiende proberen te houden. De reactie van ‘de publieke opinie’ toentertijd strookt inderdaad niet met de openheid die je van die vrolijke Amerikanen verwacht, maar het beeld dat we krijgen van de drie gehypete dametjes die met een emmertje gewetensbezwaren op de antioorlogskar springen, valt ook niet echt positief te noemen.

Het lijkt er immers sterk op dat de Chicks amper begaan waren met zaken als verantwoordelijkheid of gevolgen. Eentje deed in een opwelling haar mond open en daarna hielden de Chicks voet bij stuk omdat het goed uitkwam. Het was een uitgelezen kans om het imago op te blinken en de bezoekersaantallen tijdens concerten op te krikken. Economisch gezien een berekend risico met aanvankelijk een klein verlies en uiteindelijk veel winst (en toevallig heeft iemand alles gefilmd). De Cheneys, Powells of Rumsfelds van deze wereld demoniseren en ondertussen pseudo-ethisch correct poen scheppen, dat is het enige wat een diepere analyse aan het licht brengt.

Vergeet die welgemikte klap aan het adres van de president en aanschouw vol verbazing hoe plat opportunisme er toch heel erg aantrekkelijk uit kan zien. De pure volksmennerij en kinderachtige beledigingen vanwege de Chicks zijn geen haar beter dan het gratuite scoren van politici voor een schare fans. Dit is voor ons dan ook geen politieke film maar wel een bijzonder interessant document over the American way of life op zijn kleinst. Money makes the world go round en of dat nu gebeurt met oliedollars uit Irak of opbrengsten van een film maakt geen ene moer uit - als je maar het hardst roept.

Tom De Vreese

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray