Zoeken

Sicko

  • Cinevision.be/nl quoteert Sicko met een 3/5
  • Regisseur: Michael Moore
  • Cast: Michael Moore, Reggie Cervantes, William Maher
  • Genre: Documentaire
  • Duur: 113 minuten
  • Releasedatum: 10-10-2007
  • DVD: 03-04-2008
  • Distributeur: A-Film
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Sicko"

Als je tijdens het werk ernstig gewond raakt of als er plotseling kanker bij je wordt vastgesteld, hoef je ‘enkel’ aan te kijken tegen de fysieke pijn die daarmee gepaard gaan. In Amerika heb je echter ook af te rekenen met financiële pijnen. Niet dat het bij ons allemaal ‘voor niets’ is, maar in vergelijking met de situatie over de plas mogen wij nog van geluk spreken.

Dat het gezondheidssysteem in Amerika niet op punt staat, is al een tijdje afdoende bekend en daarom achtte yippie ka-yee filmer Michael Moore de tijd rijp om opnieuw weinig subtiel van leer te trekken tegen alles en iedereen die hij in twee uur tijd kan aanklagen. Zoals hij al eerder bewees in de hoogst spitante documentaire ‘Bowling For Columbine’ en de nogal gemakzuchtige pamfletprent ‘Fahrenheit 9/11’ is Moore tuk op geestige terzijdes en muzikale intermezzo’s en ook in ‘Sicko’ steken zijn paradepaardjes opnieuw de kop op. Vervelen doet deze film dan ook geen seconde en Moore slaagt er andermaal wonderwel in om ons eens aan het lachen te brengen en dan weer te shockeren.

Maar toch is z’n nieuwste, controversiële docu geen onverdeeld succes. Z’n methodes zijn grotendeels onorthodox, dat is bekend, maar af en toe voelt ‘Sicko’ iets te gemakzuchtig aan en bij momenten hebben we het gevoel dat hij wel iets té veel reclame maakt voor andere landen in plaats van door te dringen tot de kern van de zaak. Misschien is dat wel het grootste probleem aan Moore’s films. De bedoelingen zijn goed - ook al slaagt hij er vaak in de kijker te laten twijfelen of hij nu écht begaan is met sommige van z’n passanten of gewoon hengelt naar een nieuwe Oscarnominatie - maar vaak blijft het geheel steken in oppervlakkigheid, dat hij probeert te verdoezelen door de zaken die hij wel belicht extra aan te dikken.

Maar goed, talent heeft-ie niettemin. Het is en blijft namelijk een hele verdienste dat hij in twee uur tijd toch een paar pijnpunten weet aan te halen. Wat denk je van deze shocker: een 22-jarig meisje bij wie kanker gediagnosticeerd wordt, die te kampen heeft met een verzekeringsmaatschappij die de kosten niet wil dekken omdat ze “te jong” is om de ziekte te hebben. Schrijnend, maar pure werkelijkheid. Jammer dat Moore op z’n trips buiten Amerika iets te veel uit de bocht gaat om altijd even ‘geloofwaardig’ en ‘oprecht’ te zijn. Vervelend wordt het nooit, maar toch schiet hij hier en daar z’n doel voorbij.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray