Zoeken

Sideways

  • Cinevision.be/nl quoteert Sideways met een 3/5
  • Regisseur: Alexander Payne
  • Cast: Paul Giamatti, Thomas Haden Church, Virginia Madsen
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 123 minuten
  • Releasedatum: 09-02-2005
  • DVD: 13-06-2005
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Sideways"

Na z’n veelbelovende debuut ‘Citizen Ruth’ uit 1996, trakteerde human interest filmmaker Alexander Payne ons op het vlijmscherpe ‘Election’ en het melodramatische, aandoenlijke ‘About Schmidt’. Met ‘Sideways’, z’n met Golden Globes overladen vierde geesteskind, bewijst hij opnieuw z’n neus voor sterke verhalen en legt hij eens te meer z’n tragikomische ziel bloot in de vorm van een met briljante dialogen doorspekte road movie over mislukte relaties en wijnpluriformiteit. Maar toch schort er iets aan de uitwerking; ‘Sideways’ kent nu al memorabele pieken, maar heeft jammer genoeg ook te kampen met even diepe dalen. Zo komt het verhaaltje wel aardig op gang en laat regisseur-scenarist Payne ons uitgebreid kennismaken met de twee, emotioneel labiele, protagonisten.

Enerzijds is er de leraar Engels annex geflopte schrijver Miles (Paul Giamatti), anderzijds de tweederangs acteur en immer geile Jack (Thomas Haden Church) - samen ondernemen ze een weekdurende tocht doorheen de Californische wijnstreken als Jacks afscheid van het vrijgezellenleven. De op trouwen staande Jack draagt relatietrouw echter niet hoog in het vaandel en heeft als primaire doelstelling zoveel mogelijk vrouwen binnendoen. Wijnneuroticus Miles op z’n beurt kampt na twee jaar nog steeds met psychologische problemen aangaande z’n echtscheiding, maar wordt langzamerhand verliefd op een serveerster (Virginia Madsen).

Waar het bij ‘Sideways’ dan toch misloopt, is bij het ietwat langdradige, veel te langzaam kabbelende middenstuk, waarin Miles licht beneveld enkele wijnuiteenzettingen ten beste geeft. Hoewel deze lange passage enkele fantastische quotes bevat, neemt de verveling niettemin de bovenhand. Het briljante laatste halfuur (die car crash!) kan het geheel niet volledig redden, maar zorgt er wel voor dat we ‘Sideways’ op z’n minst charmant durven noemen. Er word beslist duchtig geacteerd, met een schitterende Paul Giamatti op kop. Op erg gevoelige wijze weet hij met z’n mysterieuze glimlach verschillende gevoelsuitdrukkingen prima te portretteren. In bijrollen schitteren revelatie Thomas Haden Church, Virginia Madsen - terug van weggeweest - en de getalenteerde, Canadese beginnelinge Sandra Oh. ‘Sideways’ is een klein, fijn filmpje, maar had met een iets kordatere regie ongetwijfeld een grand cru kunnen worden!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray