Zoeken

Silk

  • Cinevision.be/nl quoteert Silk met een 2/5
  • Regisseur: François Girard
  • Cast: Michael Pitt, Keira Knightley, Alfred Molina
  • Genre: Drama
  • Duur: 107 minuten
  • Releasedatum: 10-09-2008
  • DVD: 10-10-2008
  • Distributeur: BFD
  • DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Silk"

We schrijven de negentiende eeuw. Hervé Joncour (Michael Pitt) is een militair, niet van harte, maar omdat zijn vader hem in die richting duwde. De jonge Fransman is echter maar wat blij als hij de kans krijgt om van carrière te wisselen. Hij krijgt een aanbod om aan te slag te gaan als zijdesmokkelaar. Zijn taak: in verre streken zijderupsen kopen en ze terugbrengen naar het Franse vasteland. Zijn eerste reis leidt hem naar Afrika, maar daar zijn de rupsen, net als in zijn thuisstreek, aangetast door ziekte. Vervolgens wordt hij, tegen de wet in, richting Japan gestuurd, waar hij zijn hart verpandt aan een mysterieuze concubine. Een volgende trip brengt de twee nog een stapje dichter bij elkaar, maar van een relatie is nooit sprake. Toch vermoedt Hélène Joncour (Keira Knightley) dat zij niet de enige is die een plaatsje in het hart van haar man heeft veroverd.

Net zoals zij echter niets onderneemt en haar man laat betijen, zo laat regisseur François Girard ‘Silk’ langzaam voortkabbelen naar een emotionele climax. Het verhaal, gebaseerd op de roman van Alessandro Baricco, biedt voldoende potentie tot een epische vertelling, maar het trage tempo maakt dat het nooit echt onder stoom komt. Girard, die na ‘The Red Violin’ uit 1998 zijn eerste film in tien jaar aflevert, heeft meer oog voor de decors dan voor de personages die daarin rondlopen, met als resultaat een staaltje prachtig camerawerk, dat nergens weet te beklijven. De oppervlakkige romance die zich ontwikkelt tussen Hervé en zijn Japanse vlam wordt nergens uitgewerkt, en ook de houding van Hélène krijgt nooit veel aandacht. De psychologie van de karakters is in een verhaal als dit interessanter dan hun handelingen, maar net op dat vlak houdt Girard het sober, kil en afstandelijk.

Het helpt ook niet dat Michael Pitt miscast is als de jonge handelsreiziger. Hij heeft niet de maturiteit die de rol vraagt (ook al gaat het om een jong personage) en ook Keira Knightley komt er zeer bekaaid vanaf. Zij is wel een goede actrice en in principe is dit een rol die haar als gegoten moet liggen - kijk maar naar haar optredens in pakweg ‘Pride And Prejudice’ en ‘Atonement’ - maar de magere uitwerking van haar personage zorgt ervoor dat haar aandeel niet meer is dan een voetnoot in een plot waarin zij één van de spilfiguren zou moeten zijn. ‘Silk’ is een aaneenschakeling van bloedmooie plaatjes, een fotoalbum als het ware. Maar waar je bij een album zelf bepaalt hoe snel je erdoor bladert, hang je hier af van Girards tempo.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray