Zoeken

The Simpsons Movie

  • Cinevision.be/nl quoteert The Simpsons Movie met een 2/5
  • Regisseur: David Silverman
  • Cast: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright
  • Genre: Komedie
  • Duur: 87 minuten
  • Releasedatum: 25-07-2007
  • DVD: 13-02-2008
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "The Simpsons Movie"

Ralph komt lallend uit de 0 van 20th Century Fox gelopen en Green Day wordt bekogeld omdat ze hun concert onderbreken om over het milieu te praten? Dat moét ‘The Simpsons Movie’ zijn. We moesten er ontzettend lang op wachten, maar uiteindelijk is de film over de gele familie uit Springfield er toch gekomen. Hooggespannen verwachtingen dus, en dat durft wel eens teleurstellende resultaten op te leveren. Deze film is - voor alle duidelijkheid - in geen geval een ontgoocheling, maar echt euforisch worden we er ook niet van.

De occasionele fan van de Simpsons zal er wellicht geen boodschap aan hebben, maar het zal de volleerde liefhebber niet ontgaan dat deze film dichter aanleunt bij de laatste seizoenen dan bij de beginperiode. Akkoord, in september 2007 ging reeds het negentiende seizoen (jawel!) van deze invloedrijke televisiereeks van start, maar door de jaren heen verloor de serie toch telkens weer iets van haar gevatte glorie. Ook in deze film wordt maar al te vaak gerekend op de welwillendheid van een überhaupt minder kritisch publiek. De fratsen van Homer lijken er steeds stompzinniger op te worden, Marge klaagt, Lisa is de betweter, Bart de rebel en Maggie zorgt voor de kleine verrassingen.

Grenzen aftasten? Nee, gewoon de clichés bevestigen en hiermee voldoen aan de vraag van een hongerig publiek. Gelukkig is de film ook gespijsd van vele inside jokes en blijven sommige van Homers kuren - hoe stupide ook - toch heerlijk grappig. Een lading referenties in de trant van Spider-Pig of Harry Plopper ontlokken meteen een brede grijns en ook de occasionele uithaal naar de president (‘I was elected to lead, not to read’), een knipoog naar Al Gore of een cameo van een superster die de sterrenstatus op de korrel neemt, wordt zeker gesmaakt. Aan de snedige taal zullen de anglofiele kijkers dan weer hun hart kunnen ophalen en visueel kan zelfs de kleinste kleuter genieten van dit machtige schouwspel. Verder werd er ook heel veel moeite gedaan om elk mogelijk personage nog eens in beeld te brengen, maar daar houdt het dan ook op.

Dit lijkt overwegend positief, maar de meeste zaken die zopas werden opgesomd, zullen het merendeel van de kijkers ontgaan. Zij moeten het dan ook stellen met een slap verhaaltje, onnozele wendingen en flink wat flauwekul. Commercieel zal het wel wat opbrengen maar dit is zonder meer de slechtste film van de Simpsons ... tot nu toe.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray