Zoeken

15e Offscreen Film Festival

Bekijk de cover van de film "15e Offscreen Film Festival"
Van woensdag 9 maart tot en met zondag 27 maart gooien onder meer Cinema Nova en Cinematek de deuren wagenwijd openen voor de vijftiende editie van het uiterst gezellige, eigensmoelhebbende en daardoor voor de cultfreaks niet te versmaden Offscreen Film Festival.

Een editie die willens nillens even teruggrijpt naar de dertiende editie van 2020 toen corona halverwege het festival roet in het feestmaal kwam strooien. Wie toen nog meer Hong Kong Category III films wou zien en het oeuvre van Jeff Lieberman wou (her)ontdekken krijgt daar in maart alsnog de kans toe. Hoera.

Op het programma:

Offscreenings: de premièresectie van het festival
Een selectie van twaalf recente, eigenzinnige en cutting-edge films die tegen de mainstream inzwemmen. Opener is ‘The Innocents’ het regiedebuut van Eskil Vogt, de semivaste scenarist van Joachim Trier en dus ook meebedenker van het gelauwerde ‘The Worst Person In The World’. Al gaat het in de psychologische telekinesethriller eerder meer over ‘the worst children in the world’. Ook graaggeziene Offscreen-gast Peter Strickland is dit jaar opnieuw van de partij met onder zijn arm het hypnotiserende ‘Flux Gourmet’. Er is ook een sterke Belgische tint in dit programmaluik met de premières van onder meer ‘Sans Soleil’ van Banu Akseki en ‘Zeria’ van Harry Cleven. Ook de korfilmselectie onder de noemer ‘Shortscreen’ hoort in deze sectie thuis.

Focus Hong Kong: films ‘buiten categorie’ en category III

Hongkong was ooit het Hollywood van het Oosten en speelde een sleutelrol in de verspreiding van Aziatische cinema naar het Westen. Daarbinnen was er ook plaats voor experiment, vernieuwing en het verleggen van grenzen. Met een selectie van 18 onconventionele, baanbrekende en krankzinnige genrefilms - die getuigen van een levendige en gedurfd viscerale filmcultuur – richt het festival zich op Hongkong cinema “buiten categorie”. Met bijzondere aandacht voor extreem gewelddadige, taboedoorbrekende en expliciete exploitatiefilms die sinds 1988 met een Category III rating werden toebedeeld. Op het programma onder meer: ‘Naked Killer’, ‘The Heroic Trio’, ‘Taxi Huner’, ‘Zu: Warriors Of The Magic Mountains’, ‘Sex and Zend’, ‘A Chinese Ghost Story’ en ‘The Clones Of Bruce Lee’. Op zaterdag 14 maart vindt in Cinema Nova om 13 uur een internationale conferentie plaats over het genre. Deze gratis bij te wonen conferentie wordt nadien gevolgd door een eveneens gratis screening van de documentaire ‘HK Category III: Sex, Blood & Politics In Hong Kong’.

Eregast: Jeff Lieberman
Cult met een grote C. En een warm hart. Jeff Lieberman komt hoogstpersoonlijk vier baanbrekende genrefilms voorstellen: ‘Squirm’ (een invasie van regenwormen), ‘Blue Sunshine’ (aan LSD-gelinkte moorden), ‘Just Before Dawn’ (zwierige mix tussen ‘Deliverance’ en ‘Friday The 13th’) en ‘Remote Control’ (aan VHS-gelinkte moorden) voorstellen. De 70’s en 80’s in vol ornaat met toeters en met bellen: niet te missen en een unieke kans om deze films op een groot scherm te zien.

H.P. Lovecraft & Cosmic Horror
Een hommage aan de Amerikaanse schrijver H.P. Lovecraft, een van de belangrijkste exponenten van de 20e-eeuwse fantasy en horrorliteratuur. Als productief schrijver met een vaak droomachtige verbeelding, staat hij vooral bekend als de ontwikkelaar van de term 'kosmische horror' en bedenker van de Cthulhu Mythos wiens monsterlijke entiteiten en bevreemdende existentiële kosmologie films als ‘Re-Animator’, ‘Color Out Of Space’, ‘Dagon’, ‘From Beyond’ en in ‘In The Mouth Of Madness’ kleuren. Deze retrospectieve bevat in totaal 10 langspeelfilms en 4 kortfilms.  

Alle info over de programmatie en (online) ticketverkoop staat op www.offscreen.be. Allen daarheen!

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray