Zoeken

49e Film Fest Gent

Bekijk de cover van de film "49e Film Fest Gent"
Wie de ploeg achter Film Fest Gent (destijds boven het doopvont gehouden als het Internationaal Filmgebeuren Gent) een kaartje wil sturen voor hun vijftigste feestverjaardag … laat de kast of schuif nog maar wat dicht, want eerst moet de 49e editie nog worden gevierd. En die editie dompelt Gent in oktober opnieuw twee weken onder in een warme cinefiele gloed. Verspreid over Kinepolis Gent (Decascoop voor de vrienden), Studio Skoop, Sphinx, De Vooruit, KASK Cinema en deelnemende gastlocaties. Voor elk wat wils en voor ieder wat anders.

Muziek
Komen uiteraard opnieuw aan hun trekken: de liefhebbers van soundtracks. Want wie filmfestival Gent zegt, zegt ook de World Soundtrack Awards. Voor de 22e keer alweer herbergt het festival een luxueus concert waarin componisten en filmmuziek hun plaats onder de zon krijgen. Het concert sluit het festival af op 22 oktober en vindt ditmaal plaats in de concertzaal in Muziekcentrum De Bijloke. De Lifetime Achievement Award gaat dit jaar naar de Franse componist Bruno Coulais. Eregasten zijn Nainita Desai en de legendarische Mark Isham, die inmiddels ruim vierhonderd film en series van muziek voorzag. De muziek wordt naar inmiddels goede gewoonte live uitgevoerd door het Brussels Philharmonic onder leiding van Film Fest Gent-muziekdirecteur Dirk Brossé.
Aanvullend kunnen filmmuziekprofessionals, studenten en liefhebbers van filmmuziek elkaar ook ontmoeten tijdens de WSA Film Music Days (van 20 tot 22 oktober). Smaakmaker tijdens die drie dagen: een composer’s talk met Mark Isham die inkijk biedt in zijn imposante loopbaan.

Gasten
Naast de reeds vermelde componisten komt er nog schoon filmvolk naar Gent. Heel wat films worden ingeleid door hun regisseur, producent of castleden, maar er zijn ook heel losse director’s talks voorzien. Zo gaat ‘Close’-regisseur Lukas Dhont in gesprek met cineaste Céline Sciamma, de Roemeense cineast Cristian Munguio komt langs, net als Fien Troch en Nico Leunen. Ook van de partij: de Amerikaanse regisseur David Lowery en zijn vaste componist Daniel Hart. En dat is nog meer een kleine greep van filmmakers en -medewerkers die je dit jaar recht in de ogen kan kijken.

Heel veel film
Het filmprogramma is naar goede gewoonte heel goed gevuld. Dit jaar staan ruim 120 langspelers, drie televisieseries en 40 kortfilms geprogrammeerd. Onderverdeeld in secties zoals de officiële competitie, galapremières, documentaires, kidsproof films, artists on film … Een ruime focus is er dit jaar op de Zuid-Koreaanse cinema met een door Patrick Duynslaegher gecureerd programma dat bestaat uit nieuwe Zuid-Koreaanse film maar ook uit bekende en minder bekende klassiekers die teruggaan tot 1960. Kortom, Film Fest Gent brengt je een overvol programma dat netjes balanceert tussen Amerikaanse, Europese en wereldcinema en verenigt commercieel werk met heel ingetogen auteurstitels.

Lees, klik, koop en kijk
Alles wat je over de 49e editie van Film Fest Gent wou vragen, weten – en zelfs dingen die je niet wou vragen – staat netjes gebundeld op www.filmfestival.be. Ontdek er het volledige programma, alle events en voorstellingen, synopsissen, talentprofielen en alle praktische info over het festival. Je kan er uiteraard meteen ook je tickets online kopen. Handig en gebruiksvriendelijk.

Of zoals ze in de gaststad zeggen: vrie wais. Tot in Gent!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray