Zoeken

Filmfestival Gent 2009

Bekijk de cover van de film "Filmfestival Gent 2009"

Update 12 oktober:
Julie & Julia

Update 9 oktober:
Accidents Happen - The Messenger

Van dinsdag 6 oktober tot en met zaterdag 17 oktober gaat alweer de 36ste editie van het Filmfestival van Vlaanderen Gent door. Blikvangers zijn de animetentoonstelling in het Caermersklooster, het filmmuziekconcert met muziek van de Japanse componist Shigeru Umebayashi en de aandacht voor de hedendaagse Chinese cinema. Topgasten zijn de Amerikaanse acteurs Kevin Costner en Andy Garcia, de Franse regisseur Claude Miller, drievoudig Oscarwinnaar Marvin Hamlisch en de Franse componist Alexandre Desplat.

‘De Helaasheid Der Dingen’ van Felix Van Groeningen mag het startschot geven van deze twaalf dagen durende verwennerij. Dertien titels dingen mee in de internationale competitie: ‘Altiplano’ van Peter Brosens & Jessica Woodworth, ‘Applaus’ van Martin Pieter Zandvliet, ‘Eyes Wide Open’ van Haim Tabakman, ‘John Rabe’ van Florian Galgenberger, ‘Lost Times’ van Aron Mátyássy, ‘Kan Door Huid Heen’ van Esther Rots, ‘Min Dit-The Children Of Diyarbakir’ van Miraz Bezar, ‘A Rational Solution’ van Jörgen Bergmark, ‘The Stoning Of Soraya M’ van Cyrus Nowrasteh, ‘There’ van Hakki Kurtulus & Melik Saracoglu, ‘Troubled Water’ van Erik Poppe, ‘Whisky Mit Wodka’ van Andreas Dresen en ‘Zion And His Brother’ van Eran Merav.

Veel aandacht gaat naar de Chinese film, met onder meer een retrospectieve rond het werk van juryleden Wang Quan’an en Yu Nan in samenwerking met Europalia en een uitgebreide selectie hedendaagse Chinese films van de zogenaamde ‘zesde generatie’ Chinese filmmakers. Onder andere Peng Tao, Xiaolu Guo en Zhou Peng komen naar Gent om hun nieuwste films voor te stellen. Slotfilm van de 36ste editie is ‘Soul Kitchen’ van Fatih Akin.

Andere blikvangers zijn ondermeer ‘The Men Who Stare At Goats’, een oorlogskomedie met George Clooney en Kevin Spacey, ‘Adam Resurrected’, de nieuwe van Paul Schrader met Jeff Goldblum, ‘(500) Days Of Summer’, met Zooey Deschanel en Joseph Gordon-Levitt, ‘Das Weisse Band’, de Gouden Palm-winnaar van Michael Haneke, ‘The Messenger’, de winnaar in Deauville, en ‘Julie & Julia’, met Meryl Streep en Amy Adams. Dat belooft dus alweer de moeite te worden.

Alfabetische lijst van alle recensies:
- Accidents Happen, van Andrew Lancaster
- Adam Resurrected, van Paul Schrader
- Creation, van Jon Amiel
- Dogging: A Love Story, van Simon Ellis
- De Helaasheid Der Dingen, van Felix Van Groeningen
- Julie & Julia, <van Nora Ephron
- The Messenger, van Oren Moverman

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray